Sångundervisning


Med erfarenheter från sin egen långa och breda sångkarriär parat med ett stort intresse för pedagogik driver Johan sedan många år en egen undervisningsverksamhet. 


I studion i Skärmarbrink
I studion i Skärmarbrink

Sånglektioner - privat sångundervisning.


Hur vill du utveckla din röst och vad har du för mål med din sång? Till studion i södra Stockholm välkomnas alla röstlägen i alla stadier av utveckling. 

Jag jobbar företrädesvis med klassisk sångteknik. Min undervisning är systematisk och grundlig och jag strävar efter ett naturligt, sunt sångsätt som både låter vackert och öppnar för musikaliskt uttryck. Övningar ska vara klara och lättfattliga så att du enkelt kan öva mellan lektionerna - ibland med hjälp av video- eller ljudfiler. 

Frånsett det rent tekniska är det viktigt att gå vidare med exempelvis musikalisk gestaltning och uttryck, stil och repertoarutveckling.

Välkommen till en provlektion!

en selfie hos Boo kammarkör
en selfie hos Boo kammarkör

Körhelger - ensemblecoach


På vilket sätt skulle just din kör eller ensemble vilja utvecklas? 

Vi kan kan träffas en körhelg eller kördag eller arbeta på ordinarie reptid, gärna med en uppföljning efter en tid. 

Man efterfrågar ofta att utveckla vokaltekniken för bättre körklang, dynamik, omfång och förmåga till musikaliskt uttryck. Vi hittar oftast dit genom att jobba med andning, förbättra samtidighet och klang genom lyssning, textning och frasering m.m. Vi kan titta på uppsjungningsövningar, instuderingsmetoder, textanalys o.s.v.

Arbetet ska vara lustfyllt och lättsamt men samtidigt effektivt där vi börjar med det mest grundläggande för att sedan jobba vidare i moment. Allt vi gör bör hela tiden vara begripligt för både körledare- och medlemmar så att ni efter kursen har förmåga att utveckla er på egen hand. Verktygen för detta kan sammanfattas i ett dokument och ljud- och videofiler. 


Exempel på ensembler jag jobbat med: Mora kammarkör, Luleå kammarkör, The baroque conspiracy i UppsalaBrännkyrka motettkör, Boo kammarkör m.fl.

Sångkurs i Sundsvall
Sångkurs i Sundsvall

Kurser i sång - Masterclass


Jag håller återkommande sångkurser runt om i landet; i egen regi, i skolor eller församlingar. Kurserna sker ofta i masterclass-format där undervisningen sker öppet inför gruppen. Förutom ren röstteknik arbetar jag också med textanalys och musikalisk gestaltning. Kursen kan avslutas med en redovisning eller konsert.

Utifrån varje enskild elevs förutsättning vill jag hitta vägar att förbättra både sångteknik och sångligt uttryck samt stärka förmågan att arbeta vidare efter avslutad kurs.

Exempel på kurser: Sångkurser i Nacka, Masterclass på Framnäs folkhögskola i Piteå och Timrå församling, Kurs i musikalisk gestaltning vid Immanuelskyrkan i Stockholm. Sakral sång Kulturama i Stockholm